Photographer: Nyymix

Figumaalauskilpailu 2023:
Kilpailukategoriat ja säännöt

Kilpailukategoriat ja säännöt

Kilpailija voi osallistua kilpailuun itse maalaamallaan figulla. Figu voi olla teemaltaan mikä vain, kunhan se lasketaan miniatyyriksi ja se noudattaa sen kategorian rajoituksia, johon se ilmoitetaan. Ihminen, eläin, tankki tai fantasiaotus, kaikki käy.

Kuhunkin kategoriaan voi osallistua yhdellä työllä. Kilpailuun voi osallistua vanhemmallakin työllä pois lukien ne, jotka ovat jo kerran voittaneet Ropecon-maalauskisassa.

Kategorioissa 1-8 palkitaan kunkin kategorian kolme parasta työtä. Näiden lisäksi palkitaan yleisön suosikki, paras teemaa mukaileva työ, koko kilpailun paras työ ja kunniavieras Roman Lappat jakaa oman Massive Voodoo Most Creative-palkintonsa valitsemalleen työlle.

Kaikissa kategorioissa jaetaan kunniamainintoja merkitsemään 1. karsintakierroksen läpäisseet, tavalla tai toisella ansioituneet työt. Voittajat valitaan näiden finalistien joukosta. Kunniamaininnat asetetaan töiden yhteyteen sunnuntaiaamuun mennessä. Jos löydät työsi vierestä sunnuntaina kunniamainintalapun, tule paikalle palkintojenjakoon!

Vuoden 2023 kategoriat

Kategoria 1: pieni figu

Imperial fist, maalaaja Ville Viitasalo

Kaikki figut, joiden korkeus on enintään 54 mm mitattuna hahmon ruumiin matalimmasta korkeimpaan kohtaan. Figulla saa olla ratsu/pieni ajoneuvo ja/tai pieniä koristeellisia miniatyyrejä (esimerkiksi eläimiä, robotteja, familiaareja, haamuja tms.), kunhan figu itsessään on pääosassa.

  • Esimerkkejä hyväksyttävistä figuista: useimmat D&D-seikkailijahahmot, suurin osa Infinityn ja Warhammerin jalkaväestä

Kategoria 2: iso figu

Quetzalcotlus, maalaaja Sini Haapanen

Kaikki figut, joiden korkeus on yli 54 mm. Muuten säännöt ovat samat kuin pienillä figuilla, eli ratsu/ajoneuvo sekä pienet koristeminiatyyrit ovat sallittuja.

  • Esimerkkejä hyväksyttävistä figuista: isot lohikäärmeet, Ghazghkull (8th ed.), tankit, erinäiset jättiolennot, isompien mittakaavojen figuurit

Kategoria 3: ryhmä

Badlands Ballers, maalaaja Valtteri Lahtela

3–10 figusta koostuva yhtenäinen ryhmä.

  • Esimerkkejä sallituista ryhmistä: Kill Team-ryhmät, fantasiajalkapallopelien tiimit, lautapelin miniatyyrit, roolipelin pelaajahahmojen figut

Kategoria 4: dioraama

Barsoom warrior, maalaaja Ville Viitasalo

Teos, jonka keskiössä on tarinankerronta, tunnelma ja hahmojen välinen vuorovaikutus. Kokoa ei ole rajoitettu, mutta tuomariston pitää pystyä siirtämään teosta turvallisesti.

  • Esimerkkejä sallituista dioraamoista: kaksintaistelut, kohtaukset, taulut

Kategoria 5: pysti

Mandalorian, maalaaja Olli Väre

1:8-kokoiset ja sitä pienemmät rintakuvat.

  • Esimerkkejä sallituista pysteistä: Spira Mirabiliksen ja FeR Miniaturesin rintakuvat

Kategoria 6: pikamaalaus (speed paint)

Pieni figu -kategoriaan sopiva miniatyyri, joka maalataan aikaa vastaan. Tähän kategoriaan ei voi maalata figua etukäteen, vaan maalaaminen tapahtuu erillisessä työpajassa Ropeconin aikana.

Kategoria 7: aloittelijat

Ensi kertaa Ropeconin maalauskisassa? Tähän muista erilliseen kategoriaan voivat osallistua kaikki, jotka ovat osallistumassa maalauskilpailuun ensimmäistä kertaa tai muuten mieltävät itsensä aloittelijaksi tällä harrastuksen osa-alueella. Mikä tahansa yksittäinen pieni figu, iso figu tai pysti käy, kunhan se on teoksen keskiössä. Ratsut, ajoneuvot ja pienet koristeminiatyyrit kuten perhoset ovat sallittuja.

Kategoria 8: juniorit

Kaikki alle 16-vuotiaat voivat osallistua tähän muista erilliseen kategoriaan. Tähän kategoriaan voi tuoda minkä tahansa yksittäisen pienen tai ison figun. Figu itsessään tulee olla keskiössä. Ratsut, ajoneuvot ja pienet koristeminiatyyrit kuten perhoset ovat sallittuja.

Lisäpalkinnot

Massive Voodoo Most Creative Award

Kunniavieras Roman Lappat jakaa yhdelle työlle oman luovuutta juhlistavan palkintonsa. Voittaja saa mukaansa myös yllätyslahjan kunniavieraalta!

Paras Teemaa noudattava työ

Yllä olevien kategorioiden ohessa kilpailutyön voi ilmoittaa parhaan teemaa noudattavan työn lisäkategoriaan. Tämän vuoden teema on ”menneisyys ja tulevaisuus”, ja parhaiten tätä teemaa ilmentävä työ palkitaan.

Yleisön suosikki

Yleisö pystyy palkitsemaan yhden suosikkinsa yleisöäänestyksellä.

Kilpailun paras

Kaikkien edellä mainittujen kategorioiden lisäksi koko kilpailun paras työ palkitaan.

Tuomarointi

Myös tänä vuonna Ropeconin maalauskisassa on tuomaristo, joka arvioi kisatyöt. Tuomaristo valitsee voittajatyöt yhteispäätöksellä kriittisen visuaalisen tarkastelun ja keskustelun perusteella. Kukin työ arvostellaan kokonaisuutena, joten pelkästään yhden osa-alueen mestarillinen suoritus ei takaa voittoa. Mitään tiettyä maalaustyyliä ei edellytetä tai tietoisesti suosita. Täysin objektiivista tuomarointi ei lähtökohtaisesti voi olla, mutta tuomaristo tekee kaikkensa arvioidakseen työt mahdollisimman monesta näkökulmasta ja omat mieltymykset sivuuttaen.

Tuomaroinnissa huomioidaan ainakin seuraavat osa-alueet:

  • Maalausjäljen siisteys ja tekniikka: Jokainen työn osa on maalattu huolellisesti joka puolelta eikä itse maalipinnassa ole havaittavissa tekstuuria häiritsevissä määrin. Figun eri osien rajauksessa ei ole selkeitä huolimattomuusvirheitä. 
  • Figun ja alustan kasaamisen huolellisuus: Maalaustyö on valmisteltu huolella. Valusaumat, printtitukien jäljet ynnä muut varsinaiseen figuun tai alustaan kuulumattomat pintavirheet eivät ole nähtävissä. Mahdolliset konversiot on toteutettu korkealaatuisesti, niin että niitä on vaikea erottaa alkuperäisestä figuurista. 
  • Elementtien asettelu, sommittelu: Työn fyysisten osien asettelussa on selvää tarkoituksellisuutta. Figu ja alustan elementit toimivat yhtenä selkeänä toisiaan tukevana kokonaisuutena, joka ohjaa katseen työn pääkohteeseen. 
  • Taiteellinen ilmaisu, tarinankerronta, omaperäisyys: Työn värimaailma on harmoninen ja se auttaa välittämään selkeän teeman, tunteen tai tarinan. Värien valinnassa ja asettelussa on selkeää tarkoituksellisuutta ja se tukee kokonaisuutta yhdessä figun ja alustan osien kanssa. Työssä esiintyy tavalla tai toisella uusi tai muuten omaperäinen idea.

Lopuksi

Jos et ole varma, mihin kategoriaan valitsemasi figu kuuluu, voit olla yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen figupelit@ropecon.fi. Tuomaristo varaa oikeuden vaihtaa kilpailutyön kategoriaa, mikäli työ vaikuttaa olevan väärässä sarjassa.

Huom! Vaikka Ropeconin vapaaehtoiset pyrkivät kohtelemaan figuja hellästi, Ropecon ei vastaa miniatyyreille sattuneista vahingoista tai varastetuista kilpailutöistä. Osallistumalla kilpailuun kilpailijat hyväksyvät, että työt jäävät avoimelle paikalle yön ajaksi.