Kirpputori

Ropeconin perinteinen kirpputori

Myyntialueella toimii perinteisesti kävijöille tarkoitettu kirpputori, jonne voi tuoda omia tapahtuman luonteeseen sopivia tuotteitaan myytäväksi tapahtuman aikana. Myyntiin voi tuoda esimerkiksi larppiproppeja, kirjoja tai pelejä. Kirpputori on loistava paikka tyhjentää hyllyt itselle turhasta tavarasta ja toisaalta löytää uutta mielenkiintoista hyllyntäytettä sen tilalle.

Kirpputorille ei saa tuoda tavaraa ammattimaiseen myyntiin tai jälleenmyyntiin, vaan myyntiartikkelien tulee olla yksityishenkilöiden käytettyjä tai muuten ylimääräiseksi jääneitä tavaroita.

Varaathan mukaan käteistä rahaa, sillä kirppiksellä ei ole käytössä korttimaksua!

Miten kirppis toimii?

Kirpputorin toimintaidea on yksinkertainen: sinä tuot tavarat tiskille ja Ropeconin työntekijät myyvät ne puolestasi. Kirpputorin löydät myyntialueelta ja se on auki myyntialueen aukioloaikoina. Tavarat tuodaan suoraan kirpputorille, missä henkilökunta ottaa ne vastaan. Varaudu ruuhkaan heti myyntialueen auetessa.

Kirpputorin säännöt kävijöille

 • Kirpputorilla käy vain käteinen ja tuotteet on hinnoiteltu 0,50 € välein. Suosi tasarahaa mahdollisuuksien mukaan.
 • Huomioi muut kävijät, ja jätä suurikokoiset propit ja isot kantamukset pois ostosten ajaksi.
 • Tutustu kiinnostaviin tuotteisiin avaamatta niiden pakkauksia turhaan, ja kohtele esillä olevia tuotteita varovasti.
 • Paina myyjänumerot mieleesi ostaessasi tuotteita laatikoista, ja kerro ne kassalla.
 • K18-merkityt tuotteet pidetään erillään muusta kirpputorista, ja niitä myydään vain täysi-ikäisille. Varaudu kysyttäessä todistamaan ikäsi!
 • Ropeconin yleiset järjestyssäännöt pätevät myös kirpputorilla. Henkilökunta puuttuu epäasialliseen käytökseen tarpeen mukaan ja järjestyksenvalvojat voivat poistaa asiattomasti käyttäytyvät tapahtumasta.
 • Kaikista näpistyksistä ilmoitetaan viranomaisille.

Kirppu

Vuonna 2019 toteutettiin uudistus kirpputorin toimintaan: Kirppu on itse kotona tulostettaviin viivakoodillisiin hintalappuihin perustuva kassajärjestelmä. Myyjät, eli ihmiset jotka haluavat tuoda tavaroitaan myytäviksi, tarvitsevat Kompassi-tunnukset Kirpun käyttämistä varten. Kirpun tarkoituksena on helpottaa sekä myyjien, että Ropeconin kirpputoritoimintaa.

Hintalaput ja lista myyntituotteista

Koska et itse myy tavaroita, vaan vieraat ihmiset tekevät sen puolestasi, noudatathan kirpputorin ohjeita.

Kirpputorin työntekijöillä on oikeus olla ottamatta myyntiin suurikokoista tavaraa, jos tila on vähissä. Käytäthän harkintaa jo kotona valikoidessasi, mitä tuot kirpputorille myytäväksi.

Myyjien täytyy itse kiinnittää hintalaput tuotteisiinsa ennen tapahtumaa. Tämä tapahtuu Kirppu-järjestelmän tavaralistasivulta (yksittäiset tuotteet tai paketit). Yksi tuote tässä tapauksessa tarkoittaa yhtä ostettavaa kohdetta jolla on yksi hintalappu, oli se sitten kirja, korttipakka tai pussillinen pikku figuureja.

Ohjeet hintalalappujen tekoon

 • Nimeä jokainen tuote yksilöllisesti ja selkeästi niin, että hintalapun irrotessa kirppishenkilökunnan on mahdollista päätellä, mille tuotteelle se kuuluu.
 • Älä kopioi samaa viivakoodia useammille tuotteille, vaan tee jokaiselle omansa!
 • Kiinnitä hintalappu siten, että se pysyy kiinni vaikka tuotetta käsiteltäisiin ja löytyy helposti kassalla. Jos hintalappu hukkuu eikä tuotetta voida tunnistaa yksiselitteisesti, tuote poistetaan myynnistä.
 • Viivakoodien tulee olla isoja ja selkeitä, jotta ne pystytään lukemaan kaikilla viivakoodinlukijoilla.
 • Jos myyt useamman kirjan, figuurin tai muun tavaran paketteja, kiinnitä tavarat toisiinsa hyvin, etteivät ne eksy toisistaan.

Tuotteiden nimeäminen

Nimeämällä tuotteesi hyvin parannat tuotteesi myyntimahdollisuuksia ja helpotat kirppishenkilökunnan työtä. Usein hintalappu saattaa irrota syystä tai toisesta, mutta hyvin nimetty hintalappu saatetaan pystyä vielä yhdistämään takaisin tuotteeseen. Joissain tapauksissa jopa hintalaputon tuote saatetaan pystyä myymään, jos se on nimetty niin hyvin, että järjestelmästä etsimällä on mahdollista yksiselitteisesti päätellä, mikä tuote on kyseessä. Jos taas hintalappua ei löydy eikä tuotteen tunnistaminen ole mahdollista, se poistetaan myynnistä.

 • Muista, että tuotteesi tulisi erottua omien tavaroidesi lisäksi myös muiden myyjien tavaroista. “Lautapeli” tai “Mekko” ei kerro kirppishenkilökunnalle mitään, kun myynnissä on kymmeniä muitakin. Kerro vaatteista esimerkiksi väri ja materiaali.
 • Käytä sarjojen ja/tai hahmojen nimiä ja mahdollisuuksien mukaan lisää tarkentavia termejä. “Warhammer Tyranids -figuuri” on parempi kuin “Warhammer 40K -figuuri”, ja vielä parempi on “Warhammer 40K Tyranids: Parasite Of Mortrex -figuuri”.
 • Jos sinulla on useita samankaltaisia tuotteita, erottele ne toisistaan esimerkiksi hahmon nimen tai vaikka värin perusteella. “Batman-avaimenperä” ja “Robin-avaimenperä” ovat parempia nimiä kuin “Batman-avaimenperä 1” ja “Batman-avaimenperä 2”. Käytä numeroita vain, jos tuotteesi ovat oikeasti identtisiä.

Annettujen tietojen avulla työntekijät pystyvät pitämään kirjaa juuri sinun myynnistäsi ja rahat päätyvät varmasti oikealle henkilölle. Henkilöllisyys tarkastetaan tavaroita hakiessa ja myyntivoittoja luovutettaessa. Muista siis ottaa mukaasi kuvallinen henkilötodistus, kuten passi, henkilökortti, ajokortti, kuvallinen Kela-kortti tai opiskelijakortti.

Tuotteiden laputtaminen

Yleiset ohjeet:

 • Viivakoodien tulee olla selkeitä ja helposti löydettävissä. Myytävien tavaroiden viivakoodit skannataan kassalla sekä tuodessa että pois hakiessa, kiinnitä siis viivakoodit niin, että pystyt tekemään tämän mahdollisimman sujuvasti. Kirjoissa, CD-levyissä ja muissa avattavissa tuotteissa teippaa viivakoodi aina ulkokanteen TAI sisäkanteen.
 • Varmista, että tulostusjälki on hyvää. Älä käytä haaleita, rakeisia tai muuten printtivirheellisiä viivakoodeja.
 • Käytä vain mustalla musteella valkoiselle paperille tulostettuja viivakoodeja. Kaikki viivakoodinlukijat eivät pysty lukemaan värillisiä viivakoodeja.
 • Käytä riittävästi teippiä. Erityisesti pienten figuurien ja muun pikkusälän viivakoodit lähtevät helposti irti, kun monet kävijät tutkivat niitä kirpputorilla. Jos mahdollista, vähintään viivakoodin molemmat pitkät sivut tulee olla teipattu, jotta se ei voi kirppiksellä repeytyä pois.
 • Käytä hyvää toimistoteippiä, älä esimerkiksi koristeteippejä.
 • Kiinnitä viivakoodit aina jotenkin! Esimerkiksi viivakoodilapun laittaminen kirjan väliin kirjanmerkkityylisesti on kiellettyä!

Tavaralaatikot

Tavaralaatikot on tarkoitettu suurille määrille samankaltaista tavaraa, joihin olisi epäkäytännöllistä kiinnittää hintalaput yksitellen, ”tästä kaikki figuurit 1€/kpl”-tyyppiseen myyntiin. Laatikolle tulostetaan oma erityinen hintalappunsa, jossa on paikka laatikon numerolle sekä vain yksi viivakoodi. Tuo tämä lappu kirpputorille sellaisenaan. Kirpputorilla laatikolle annetaan myyntinumero, joka merkitään tyhjään neliöön.

HUOM: Laatikon ei ole pakko olla kirjaimellisesti laatikko. Esimerkiksi litteitä tuotteita kuten keräilykortteja voi tuoda vaikkapa kansiossa. Pääasia on, että tuotteet pysyvät helposti ”laatikossa”, ja se on nimetty selkeästi niin että sieltä pois harhautunut tuote on mahdollista palauttaa paikoilleen.

Hintalappukoot

Hintalappuja voi tulostaa kahdessa eri koossa (6cm ja 9cm). Joskus viivakoodit tulostuvat liian pieninä, eivätkä kaikki viivakoodinlukijat pysty lukemaan niitä.

Pakkauksettomat esineet ja esim. pehmolelut ja figuurit voivat olla vaikeita laputettavia, tässä pari vinkkiä niitä varten.

 • Älä kiinnitä hintalappua pyöreälle pinnalle, esim. pehmolelun jalan tai julisteen ympäri. Tällöin sitä ei voi lukea.
 • Jos tuotteessa ei ole tasaista pintaa, hintalapun voi kiinnittää pussin pintaan tai jonkinlaiseen naruun tai lenkkiin.
 • Vaatteisiin hintalappu kiinnitetään parhaiten hakaneulalla tai pesulappuun hyvin kiinnitetyllä narulla. Älä käytä nuppineuloja!
 • Jos lappu jää lepattamaan vapaana, vahvista se esim. kontaktimuovilla tai pahvitaustalla. Pelkkä paperilappu repeytyy helposti.
 • Jos käytät lankaa, käytä sitä reilusti. Tavallinen ompelulanka katkeaa helposti ja solmut saattavat aueta.
 • Älä teippaa hintalappua suoraan vaatteeseen tai pehmoleluun, se ei pysy kiinni!

Esimerkiksi julisteisiin, pussissa oleviin peruukkeihin ja suljetussa laatikossa oleviin tuotteisiin kannattaa kiinnittää hintalapun lisäksi kuva tuotteesta, jotta niitä ei availtaisi kirppiksellä jatkuvasti.

Ropeconin provisio

Ropecon ottaa provision kirpputorilla myydyistä tavaroista:

 • 50 senttiä tuotteista, joiden hinta on 5 euroa tai sen alle
 • 1 euron tuotteista, joiden hinta on yli 5 euroa

Provisio on hyvä ottaa huomioon tuotteita hinnoitellessa ja hintojen kannattaa olla tasasummia. Jos tavaroitasi ei myydä, niistä ei myöskään peritä provisiota.

Ropeconin henkilökunta ei vastaa kirpputorille tuoduista tavaroista, joten huomioithan, että tuot tavarasi kirpputorille myytäväksi omalla vastuullasi. Kirpputorilla käy maksuvälineenä vain käteinen.
Messukeskuksessa EI ole enää Otto-automaattia, vaan lähin automaatti on Mall of Triplassa.

Tuotteiden tuominen ja hakeminen

 • Muista henkilöllisyystodistus, esim. passi tai ajokortti.
 • Sisäänotossa myyjät tuovat valmiiksi hintalaputetut ja etukäteen rekisteröidyt tuotteensa kassalle, jossa niiden viivakoodit skannataan. Joudut siis näyttämään tuotteet kassalla yksitellen – varaudu tähän tuotteita pakatessasi. Tämän jälkeen voit viedä tuotteet haluamallesi paikalle pöytään.
 • Paikan päällä ei ole mahdollista rekisteröidä uusia tuotteita.
 • Voit tuoda tuotteesi kirpputorille koska tahansa tapahtuman aukioloaikoina heti perjantaina klo 15 alkaen.
 • Myyntialue (eli samalla myös kirpputori) on avoinna perjantaina 15–21, lauantaina klo 10–19 ja sunnuntaina klo 10–17. Tuotteita voi tuoda ja hakea koska tahansa tänä aikana. Voit myös seurata myyntiäsi reaaliajassa Kirpun “Mobiili” -välilehdellä.
 • Tuotteita hakiessasi näytä henkilöllisyystodistuksesi kassalla, jolloin saat myyntituottosi. Etsi joko mobiilituotelistan tai tulostetun listan avulla jäljelle jääneet tuotteesi kirpputorilta ja tuo kassalle. Tuotteiden viivakoodit luetaan vielä yksitellen, jotta ne poistuvat Kirppu-järjestelmästä.
 • Voittoja ja jäljelle jääneitä tuotteita voi noutaa kirpputorilta koko sen aukiolon ajan.
 • Kaikki voitot ja jäljelle jääneet tuotteet on noudettava viimeistään sunnuntaina 30.7.2023 klo 16.00–16.30 välillä.

HUOM! Kaikki on haettava klo 16.30 mennessä, saavu siis paikalle hyvissä ajoin ennen sitä. Jonoa on varmasti! Jos et halua ottaa joitakin myymättä jääneitä tavaroitasi takaisin, voit myös jättää ne lahjoituksena kirpputorille.

Muista hakea rahasi ajoissa

Tavarat ja rahat on noudettava viimeistään sunnuntaina klo 16.30, sillä myyntialue suljetaan klo 17.00 ja sen jälkeen emme voi luvata, että henkilökunta ehtii hoitamaan tilityksiä. Myymättä jääneet tavarat siirretään löytötavaroihin, josta niitä voi tiedustella aikaisintaan sunnuntaina 17.30.

Sunnuntaina klo 16.30 noutamatta jääneet tuotteet ovat vapaata riistaa kävijöille, eivätkä myyjät saa niistä enää voittoja.
Otathan henkilöllisyystodistuksen mukaan, jotta työntekijät osaavat luovuttaa rahat oikealle henkilölle!

Paikan päällä ei ole mahdollista rekisteröidä lisää tuotteita. Voit tuoda tavaraa myyntiin vain jos sinulla on tapahtuman ranneke eli pääsylippu, sillä sinun täytyy päästä myyntialueen kirpputoriin tuomaan ja hakemaan tavarasi.

Mikäli sinulla on jotakin kysyttävää kirpputorin toiminnasta, voit ottaa yhteyttä kirpputorivastaavaan sähköpostitse kirpputori@ropecon.fi