Ropecon 2012 © Marko Saari

Turvallisuus 2023

Hätäturvallisuus

 • Selvitä hätäpoistumistiet etukäteen.
 • Hätätilanteessa poistu lähimmän hätäpoistumistien kautta ulos tilasta.
 • Pysy poissa autotieltä, jotta pelastushenkilökunta pääsee paikalle.
 • Noudata järjestyksenvalvojien ohjeita, kehotuksia ja käskyjä.

Järjestyssäännöt

Tapahtumassa noudatetaan muutamia erityisiä järjestyssääntöjä, joiden tarkoituksena on luoda kaikille osallistujille turvallinen ja onnistunut tapahtuma. Turvallisuutta ja järjestystä tapahtumassa valvovat poliisin hyväksymät järjestyksenvalvojat. Heidän sekä järjestäjien antamia ohjeita tulee noudattaa.

Yksinkertaisuudessaan säännöt voidaan tiivistää muutamaan kohtaan:

 • Noudata lakia ja järjestyssääntöjä.
 • Käytä järkeä.
 • Ota muut huomioon.

Käyttäytyminen

Ropeconin järjestäjät haluavat taata kaikille osallistujille turvallisemman tilan ja sitä kautta mukavan kokemuksen. Kiusaaminen ja häirintä eivät kuulu Ropeconiin, joten muistathan käyttäytyä kaikkia kohtaan kunnioittavasti koko viikonlopun ajan. Tutustu Ropeconin häirinnänvastaiseen linjaukseen.

Mikäli toinen kävijä tai tapahtuman järjestyksenvalvojat tahi muut järjestäjät pyytävät sinua lopettamaan jonkin toiminnan häiritsevänä, kuuntele heidän kehotuksiaan. Mikäli sinulla on kysyttävää häirinnänvastaisesta linjauksesta, voit ottaa yhteyttä Ropeconin häirintäyhdyshenkilöihin, jotka ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.

Asejäljitelmät

Tapahtumassa käytetään aseita tai asejäljitelmiä ainoastaan osina tapahtuman ohjelmaa, esimerkiksi taistelunäytöksissä.

Jos pukusi rekvisiittaan kuuluu oleellisena osana asejäljitelmä tai muu kättä pidempi, sen on pysyttävä kiinni puvussa. Minkään pidempien esineiden heiluttelu tapahtumassa ei ole sallittua. Lisäksi on huomioitava, että mikään miekkaa tai muuta teräasetta jäljittelevä puvun osa ei saa olla teroitettu. Ampuma-asejäljitelmien tulee olla selkeästi merkittyjä (ks. ohjeet alla).

Muovikuula-aseiden lippaiden tulee olla tyhjiä ja aseiden ilman akkuja tai kaasuja. Merkityilläkään aseilla ei osoitella sivullisia kävijöitä. Pehmomiekkailulle ja muulle tämän kaltaiselle toiminnalle on varattu aikaa ja paikka ohjelmassa. Boffereitakaan ei siis heilutella vapaasti missään.

Aseiden merkintä

Ampuma-asejäljitelmien tulee olla selkeästi merkittyjä seuraavalla tavalla:

 • Kahvassa tai perässä on selkeä punainen teippaus, joka erottuu myös aseen ollessa kiinni puvussa.
 • Piippu on teipattu umpeen punaisella teipillä vähintään 2 cm:n matkalta.

Mikäli merkitsemistavassa on jotain epäselvää tai sinulla on kysyttävää, tiedustele apua lähimmältä järjestyksenvalvojalta tai infosta. Infosta löytyy myös punaista teippiä aseiden merkitsemistä varten.

Asejäljitelmän voi merkitä myös itse kotona. Järjestyksenvalvojat voivat tarkistaa asejäljitelmiä tapahtuman aikana.

Jos kävijänä näet tapahtumassa ampuma-asejäljitelmän jota ei ole merkitty ohjeiden mukaisesti, ota viipymättä yhteys järjestyksenvalvontaan jotta asejäljitelmä voidaan tarkistaa.

Huomaathan, että myös myyjiltä ostamasi asejäljitelmät tulee merkata, jos kannat niitä mukanasi tapahtuman aikana. Teippiä merkkaamiseen saat infosta.

Päihteet

Tapahtuma on päihteetön.

Tapahtuma-alueella on alkoholin hallussapito kielletty eikä päihtynyt henkilö ole tervetullut tapahtumaan. Päihtyneet asiakkaat ohjataan pois tapahtuma-alueelta, ja tarvittaessa kielletyt aineet voidaan takavarikoida. Laittomat päihteet ilmoitamme aina poliisille.  Ravintola Platta palvelee täysi-ikäisiä asiakkaita anniskeluoikeuksiensa puitteissa. Muistathan kuitenkin, että päihtyneenä et ole tervetullut takaisin tapahtuma-alueelle.

Tupakointi ja sähkötupakointi ovat sallittuja ainoastaan ulkotiloissa, merkityillä alueilla.

Kulkureitit ja avoimet tilat

Kulkureitit tulee tapahtumassa pitää esteettöminä. Portaikot eivät ole istumista varten, eikä aulatiloihin sovi levittää piknik-vilttiä. Nukkuminen on sallittua ainoastaan nukkumakäyttöön varatulla alueella hallissa 2.

Spontaani ohjelma

Spontaanit esitykset ovat suotavia. Muista kuitenkin olla häiritsemättä muita ihmisiä tai Ropeconin ohjelmaa esimerkiksi estämällä läpikulkua tai pitämällä melua luentosalien läheisyydessä.

Koska Ropeconin ohjelma on pääsääntöisesti maksutonta, ei spontaaneistakaan ohjelmanumeroista saa vaatia rahaa.

HUOM! Tulennielentä ja mitkä hyvänsä muut riskialttiit ohjelmanumerot voivat vaatia erillisiä lupia tai vakuutuksia, eivätkä ole mahdollisia järjestää ilman etukäteiskeskustelua järjestäjien kanssa. Tapahtuman järjestyksenvalvonta voi pyytää keskeyttämään riskialttiiksi katsomansa ohjelman.

Vaatetus

Ropeconiin asua valitessa on syytä muistaa että Ropecon on myös lapsille sallittu tapahtuma. Riittävä pukeutuminen on siis pakollista.

Pukeutuminen erilaisiin rooliasuihin on täysin sallittua. Huomioi, että henkilöllisyyden tarkistamiseksi erityisesti ikärajallisiin tapahtumiin osallistuttaessa tulee pystyä tarvittaessa näyttämään kasvonsa.

Ropeconin arvoihin sopimattomien, muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavien symbolien kantaminen osana asua tai esittely ovat kiellettyjä ilman erillistä lupaa. Puvustuksesta riippumatta muiden kävijöiden pelotteluun tai ahdistuksen aiheuttamiseen tähtäävä käytös on kiellettyä.

Pomppulinna

Tapahtuma-alueella on pomppulinna jossa noudatetaan seuraavia sääntöjä:

 • 12-vuotiaat ja nuoremmat hyppivät vain aikuisen valvonnassa.
 • Ei kenkiä
 • Korkeintaan 8 henkilöä kerrallaan
 • Ota muut huomioon, erityisesti itseäsi pienemmät
 • Ei tönimistä

Discord

Tapahtuman aikana Ropeconilla on käytössä oma Discord-serveri, joka toimii muun muassa kävijöiden virtuaalisena kokoontumispaikkana. Haluamme luoda kaikille osallistujille mahdollisimman turvallisen ja onnistuneen tapahtuman myös digitaalisesti. 

Minkäänlainen kiusaaminen tai häirintä ei kuulu Ropeconiin eikä siten myöskään Discordiin, joten muistathan käyttäytyä kaikkia kohtaan kunnioittavasti koko viikonlopun ajan. Jotta kaikilla olisi mukava Ropecon-viikonloppu, Ropeconin Discord-serverillä noudatetaan Discordin sääntöjämme.

Sääntöjen noudattamista Ropeconin Discord-serverillä valvoo vapaaehtoisista koostuva moderointitiimi. Kävijät voivat tarvittaessa pyytää moderaattoreilta apua. Moderaattorien sekä ylläpidon antamia ohjeita tulee noudattaa. Sääntöjen toistuva rikkominen tai muita häiritsevä käytös johtavat joko väliaikaiseen tai pysyvään serveriltä poistamiseen.

Muuta huomionarvoista

Lemmikkieläimiä ei valitettavasti voi tapahtumaan tuoda. Eläimiä ei myöskään saa jättää yksin odottamaan tapahtuma alueen välittömään läheisyyteen, vaikka eläin olisikin tällaiseen tottunut. Opas- ja avustajakoirat luonnollisesti ovat tervetulleita myös sisätiloihin. Mainosten, esitteiden tai kavereiden kiinnittäminen tapahtuma-alueen seiniin tai muihin pintoihin teipillä tai millään muullakaan keinoin on kiellettyä.

Kaupallisen toiminnan harjoittaminen tapahtumassa on rajoitettua, tarvittaessa ota yhteyttä järjestäjiin.

Pidetään tapahtuma siistinä ja viedään omat roskat niille kuuluville paikoille, roska-astioihin. Huomioithan myös kierrätyksen ja lajittelet jätteet kun mahdollista!

Helsingin Messukeskus on keskellä Helsinkiä – otathan alueen asukkaat huomioon, myös tapahtuma-alueen ulkopuolella.