Ropecon 2012 © Marko Saari

Ensikertalaiselle

Ensimmäistä kertaa Ropeconissa?

Ropecon sopii kaikille roolipeliharrastuksesta kiinnostuneille vasta-alkajista kovimpiin konkareihin. Tapahtumassa voi tutustua helposti peliharrastuksen erilaisiin muotoihin. Lähde rohkeasti mukaan! Ensinnäkin, ei syytä paniikkiin. Erilaisiin käytännön kysymyksiin saat apua Info-tiskiltä, joka toimii Eteläisen sisäänkäynnin aulassa. Jos mietit minne voit jättää makuupussisi, missä majoitustilat ovat tai miten löydät kokemuspisteen, Infon työntekijät auttavat sinua!

Ensikertalaiselle sopivaa ohjelmaa on tapahtumassa runsaasti. Tutustu koko tarjontaan Ropeconin ohjelmaoppaan julkaistua kesällä. Lämpimästi tervetuloa Ropeconiin!

Ropecon tutuksi tuutorin avustuksella

Jos Ropecon on sinulle täysin vieras, Messukeskus tuntuu valtavalta, eikä kiinnostaviin ohjelmiin ole kaveria seuraksi, niin helpoin tapa aloittaa on lähtemällä Ropeconin tuutorien mukaan opastetulle kierrokselle, jossa kierretään läpi koko Ropecon. Tuutoreilta voi koko conin ajan kysyä apua ja heistä voi saada seuraa niin avajaisiin kuin pelihetkiin.

Pöytäroolipelit

Tänäkin vuonna Ropeconissa on valtava kattaus roolipelejä. Mikäli roolipelaaminen on kokonaan uusi juttu, sitä pääsee testaamaan aloittelijaystävällisissä peleissä. Valmiiksi luotuihin fantasiamaailman seikkailuihin voi uppoutua muutamaksi tunniksi ja kokeneet pelinjohtajat auttavat tarvittaessa ensikertalaisia.

Monissa aloittelijaystävällisissä peleissä on valmiiksi luotuja hahmoja tai hyvin kevyt hahmonluonti, jotta pelaamaan päästään mahdollisimman nopeasti. Myös säännöt ovat usein melko kevyet, joten ensikertalaisen ei tarvitse huolehtia siitä että pelaaminen olisi monimutkaista. Moniin roolipeleihin on ennakkoilmoittautuminen, josta julkaistaan lisää tietoa lähempänä tapahtumaa, mutta osa aloittelijaystävällisistä pelistä on järjestetty niin, että peli-intoiset voivat saapua paikalle koska tahansa.

Larpit

Jos noppien heittelyn sijaan haluaa eläytyä larppeihin, niin voi heittäytyä hetkeksi jonkun muun saappaisiin. Larpeissa pelataan koko keholla hahmoihin eläytyen, kun taas pöytäroolipeleissä pelataan keskustelemalla peli pöydän ääressä. Kysy lisää aloittelijaystävällisistä peleistä larp-tiskiltä.

Lauta-, kortti- ja figupelit

Pöytäroolipelit ja larpit eivät suinkaan ole ainoat pelattavat asiat Ropeconissa, vaan tapahtumassa voi pelata myös kortti- ja lautapelejä. Tarjolla on esimerkiksi Suomen lautapeliseuran pelikirjasto, josta erilaisia pelejä voi lainata panttia vastaan. Konkreettisten pelien lisäksi lautapelitiskiltä saa myös neuvoja ja vinkkejä itselle sopivaan peliin. Lautapeliseuran kokoelmissa on lainattavissa lähes 1000 erilaista peliä, joten sopiva peli löytyy varmasti ikään ja peliseurueen kokoon katsomatta.

Pelimahdollisuuksia avautuu Ropeconissa usein myös spontaanisti. Mikäli näet itseäsi kiinnostavan pelin pelautuksessa, kannattaa kysyä onko mahdollista päästä mukaan seuraavaalla kierroksella.

Työpajat

Peliohjelman lisäksi tapahtumassa on myös paljon peliharrastusta sivuavaa sisältöä, kuten luentoja, taistelulajinäytöksiä, tanssia ja erilaisia työpajoja. Monet aktiiviset käsityöharrastajat opettavat Ropeconissa on opetettu erilaisia taitojaan aina perinnekäsitöistä porkkanahuilujen rakentamiseen. Työpajat sopivat hyvin ensikertalaisille ja mahdollistavat pienen käsityötauon pitämisen, jos uhkana on peliähky.

Lajinäytöksiä järjestävät lajien omat harrastusseurat, joten jos jokin Ropeconissa löydetty laji ilahduttaa erityisesti, on mahdollista jatkaa harrastusta myös tapahtuman jälkeen hakeutumalla seurojen tapahtumiin ja harjoituksiin.

Luennot ja esitykset

Ropeconin ohjelmaan kuuluvat myös esitelmät, joita pidetään kaikesta mitä roolipelaaja voi peleissään tarvita, eikä sen rajauksen ulkopuolelle jää montaa aihetta. Luentoja on pidetty niin lohikäärmeiden hoidosta maailman huonoimpiin roolipeleihin. Vaikka osa luennoista kuuluu pidempiin luentosarjoihin, ei tätä kannata säikähtää. Kaikilla muillakin osallistujilla edellisestä luentokerrasta on vuosi, joten edellytyksenä ei ole aiempien kertojen muistaminen eikä luentojen päätteeksi ole luvassa tenttiä.

Erilaiset esitykset ovat myös helppo, matalan kynnyksen tapa tutustua Ropeconin ohjelmatarjontaan. Edustettuna on esimerkiksi pukuloistoa, jota voi nähdä useammassa eri ohjelmassa conin aikana sekä bongailla tuttuja hahmoja pitkin conia koko conin ajan. Pukuloistoon on mahdollista tutustua myös proppinäyttelyssä, jossa on esillä hienoimpia larppeihin rakennettuja pukuja ja rekvisiittaa.

Musiikkia ja pukuja

Musiikkia ja pukujen loistoa on kumpaakin luvassa myös tanssiaisissa, jonne voi lähteä mukaan niin renessanssimekossa kuin farkuissa ja t-paidassakin. Tansseja varten tapahtuman aikana järjestetään harjoituksia, joihin voi tulla ilman mitään kokemusta tai paria ja nostaa vain käden ylös niin vapaa pari ilmestyy siihen. Osa tansseista on niin yksinkertaisia, että pienellä seuraamisella mukaan pääsee myös ilman harjoittelua. Tanssiminen jatkuu Ropeconissa perinteisesti pitkälle yöhön asti.